Even Apeldoorn bellen!

  • Hendrik de vierde

    Wat is het geval: een wijnvriend heeft een kelder waar door onhandig gedoe van de loodgieter een half jaar lang druppelgewijs veel water in is gelopen.

    Op de onderste paar centimeters van de kisten is duidelijk waterschade door optrekkend vocht waarneembaar, en zijn de etiketten behoorlijk beschadigd. De tweede laag flessen is niet nat geweest maar daar zijn de etiketten toch lichtelijk door vocht aangetast. (Juan is er gek op :D)

    Het gaat om volle kisten van Cos, Pichon, Margaux, Mouton, Fonseca etc.etc.

    Hendrik jij bent toch wijnkenner: wat is mijn schade was zijn vraag….

    Ik zou gaan voor 20% van de onderste laag, en 5 % voor de laag erboven. Dan is ook het waardeverlies van een volle, perfecte kist wel verrekend.Of zie ik wat over het hoofd? Heb al tijden niets meer laten veilen.

    Graag uw mening!

    Hendrik

  • tomm

    Voor export van topwijnen mag je volgende parameters toepassen :

    ernstige schade : 30% tot 50%

    lichte schade : 10% tot 30%

    In de wijnmarkt wordt een spikkeltje of klein krasje al als schade beschouwd … ze zijn er niet makkelijker op geworden in hk

  • Juan

    50% op de onderlaag! (voor de handel niet meer interessant (ik ben er gek op!))

    35% voor de bovenlaag….

    Hasta luego

    John

  • Hendrik de vierde

    50% , dat wordt een heel ander verhaal.:D

    Ik neem aan dat er wel een taxateur van de verzekering komt kijken die een habbekrats zal aanbieden.

    Hoe kom je aan een rapport waaruit de halvering van de waarde blijkt?

  • ChrisW

    Ik denk/hoop niet dat de verzekering moeilijk gaat doen, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ze vragen aan jouw wijnvriend om aan te tonen dat hij in ieder geval de flessen mogelijk in de toekomst zou hebben willen verkopen. Zonder verkoop aan derden lijkt de geleden schade m.i. namelijk exact nul.

    Ik denk ook dat jouw wijnvriend veel meer dan 50% van de waarde van de flessen krijgt als hij ze - met jouw getuigenis erbij - hier te koop aanbied op het prikbord :)

    Mvg,

    ChrisW

  • Hendrik de vierde

    Hoe kun je aantonen dat je ze in de toekomst zou hebben willen verkopen, niet zo moeilijk dunkt mij.

    Of kan de verzekering aantonen dat je ze in de toekomst niet had willen verkopen?

    Lijkt mij bijzonder moeilijk:D

  • ChrisW

    Volgens mij is een van de centrale beginselen van (veel) verzekeraars dat alleen daadwerkelijk geleden schade door de verzekerde vergoed wordt (iets als indemniteitsbeginsel als ik dat van vroeger goed heb onthouden). Op zich logisch.

    Veel verzekeraars - maar niet allemaal - keren volgens mij ook een lager bedrag uit bij een autoschade als je besluit om de schade niet te laten repareren, terwijl je in zo'n geval toch echt wel wat schade lijdt omdat je in een minder mooi ogende auto moet rondrijden en de restwaarde is verminderd (vandaar dat er dan waarschijnlijk niet niets wordt uitgekeerd maar een gedeelte).

    Bij wijn is dit nog extremer dan bij een auto. Als je de wat vochtig geworden wijnfles later gewoon leegdrinkt is er helemaal geen schade. Waarom zou een verzekeraar dat dan moeten vergoeden? Het gaat in tegen het indemniteitsbeginsel want je wordt dan echt beter van de schade uitkering. Doe mij dan ook maar zo'n verzekering en imperfecte loodgieter; dan wordt mijn wijnhobby beter betaalbaar :)

    Of een verzekeraar moeilijk gaat doen in dit geval weet ik natuurlijk niet. Ik weet niet eens wat voor verzekering is afgesloten; laat staan dat ik weet wat in de voorwaarden staat. Ik zou het niet onredelijk vinden als ze wel kijken of je daadwerkelijk schade hebt geleden. Als je regelmatig je flessen wijn verkoopt, lijkt me dit gemakkelijker aan te tonen dan wanneer je nog nooit een fles hebt verkocht. Naar analogie met de autoverzekeraar zou ik me zelfs kunnen voorstellen dat je niet of nauwelijks uitkeert als de verzekerde de wijnen (nu) niet verkoopt.

    Gelukkig voor jouw wijnvriend doe ik niets in verzekeringen en zal ik in ieder geval niet de persoon zijn waarmee hij zijn schade-afhandeling moet zien te regelen :)

    Mvg,

    ChrisW

  • tomm

    onderkant van de vork in percentage is voor export prijzen.

    als je ze bij particulieren, liefhebbers, restaurants, … kunt verkopen zal de waardedaling minder spectaculair zijn. Alleen … deze doelgroep is niet zo makkelijk te bereiken, betaalt niet graag hoge prijzen voor wijn en koopt vaak eerder per enkele fles(sen) dan per volle kist.

    en met verzekeringen onderhandelingen over waardevermindering van wijn … pfffff …. petje af dat je daar wilt aan beginnen :-)

  • Hendrik de vierde

    Ik hou je op de hoogte Tom. In N.L. is het wie eist bewijst, maar met een rapport van een vinoloog (of JvT :D) moet dat toch te doen zijn!

    Hendrik

  • Juan

    Is toch niet zo moeilijk!

    Je vraagt 1 van de opkopers/handelaren om aan te geven wat de waardebepaling is indien een fles van serieuze waarde niet perfect is maar nat gestaan heeft etc etc. Zij geven dan exacte percentages met hoeveel de waarde daalt. Vraag Divino, BoW, BWW, Pavie etc etc.

    Of nog beter: een veilinghuis zoals: Sylvies, Glerum, Christies etc etc

    Hasta luego

    John