Vanavond bij Frits en zijn meisje gegeten en wat heerlijke wijnen gedronken. Frits is een goede kok die weet hoe je verse producten tot grote hoogte kunt brengen.
Vooraf drie aperitiefwijnen, blind geserveerd, want ….alles voor de opleiding!
1.- I Frati 2012 uit Lugano van Ca dei Frati (Trebbiano di Lugano). Wat een wijn!!! Nooit verwacht dat dit een Italiaanse wijn zou zijn, vanwege z’n molligheid, concentratie en mooie frisheid en het ontbreken van expressieve bitters. Je zou geloven dat je een Duitse wijn in je glas had. Ook het alcoholpercentage van 13% is sympathiek.
2.- Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese feinherb 2009 van C.H. Berres. Blind geproefd zou ik zeggen meer dan 10 jaar oud. Niet dus. Mooie rijpe Riesling met veel terroirexpressie. Heel zuiver en dan toch ook weer die rijpe, haast tertiaire indrukken. Verwarrende, maar o zo lekkere Riesling!
3.- Iphöfer Kronsberg 2012 Scheurebe Alte Reben van Hans Wirsching (Franken). Knisperend en zeer zuiver. Scheurebe: een tip voor gevorderden! Een onderschatte cépage.
Vervolgens aten wij gebakken kalfszwezerik in panko paneermeel met licht geblancheerde groene baby-asperges in een marinade van absolute topolie Rocca di Montegrossi oogst 2013 uit het Chiantigebied. De begeleidende saus was gemaakt van een gereduceerde court-bouillon waarin de zwezerik was geweld en gemonteerd met wat boter. Hoog op smaak en een ideale begeleiding bij de krokant gebakken kalfszwezerik.
We dronken daarbij een Condrieu 2011 van André Perret. Rijke, mollige smaken met filmend karakter. Uiteraard laag in z’n zuren en toch zeer elegant. Voldoende matières en expressie om de kalfszwezerik met z’n geconcentreerde saus het hoofd te bieden. Mooie match!
Daarna aten we een grain fed en gerijpte prime rib uit Noord-Amerika met overheerlijke rösti en gesmoorde groentjes. Hierbij dronken we een Flor de Pingus 2000. Blind geserveerd dacht ik meteen aan een Bordeaux of een Chianti Classico. Aristocratisch, veel terroirexpressie, leer, paardenstal, bosfruit, sous-bois. Mooi uitgerijpt, elegant en al wat ouderdomszuurtjes die bij het eten echter in het geheel opgingen. Ik was werkelijk verrast dat die Flor de Pingus zo naar klassieke Oude Wereld smaakte!!!
Tot slot wat lekkere kazen van Bourgondisch Lifestyle, zoals daar waren boeren Chaource, Langres AOC, Vieux Comté (hemels) en blauwe geit uit Nederland. Frits had zich werkelijk uitgesloofd en trok hierbij open een Vintage Port 2000 van Niepoort.
Caramel, kersen, vlierbessen, paddenstoelen en wat lijm. In de mond een ware explosie van sappige zoetzure kersen en fijne chocolade. Enorme frisheid en ook veel concentratie. Sappigheid, fraaie zoetzuurbalans. Zijdezachte tannine. Nog veel rijpingspotentieel bij dit klassiek vintagejaar. Nu heerlijk op dronk, maar nog gemakkelijk 20 jaar mee.
Frits en Yvonne, bedankt voor de warme gastvrijheid en de lekkere wijnen en spijzen.
Volgende keer weer bij ons!
Amitiés,
Mathieu